RSS

Fira and her friends :-)

image
Fira – candy – susan – hippo – snoopy

 
2 Comments

Posted by on April 3, 2012 in fira

 

the baby inside, preschool, maid

halooo udah april aja dan sudah sekian lama daku tidak update blog ini hihihi,, sok sibuk bener😀

okay,,,

bulan desember adalah bulan gonta ganti pembantu, yess bikin stress, tiap mbak2 yg dateng dan pergi sangat mengecewakan, akhirnya ambil suster, dann jg mengecewakan T_T capek marah2 n capek badan benerin kerjaan mereka yg tidakk bersih :(( untungnya mual2 udah mulai agakk berkurang.. jadi januari, setelah suster kupecat, kita sekeluarga nyekar ke makam Bapak di Makassar (fira pertama kali kubawa pergi jauh nih, biasanya kukurung di rumah haaha, sblmnya vaksin2 dulu –emak parno anaknya ketularan penyakit2 di luar sana), pulang2 sempet ga ada asisten selama 2 mggu, sampe akhirnya si mbak Muna tercinta (mbak yg udah setaun kmarin kerja di rumah) mau balik ke rumah huhuhuu senangnyaaa

anyway fira kupegang 100% lagi tanpa suster atau bantuan pembantu, yes capek yes puass hahaha, untung perut ini dah bersahabat🙂 potty training? lupakan saja! mari pakai dispo diaper lagi, hemat energi emaknya,,, truss klo fira bobo siang, yah daku jg ikutan boboo dong, jadi itulah alesan utama ga ngeblog lg😀

preschool… setelah berkunjung ke Rumah Main Cikal, FX senayan, gw n suami baru sepakat masukin fira kesana, jadilah sejak bulan maret fira udah jadi preschooler di RMC🙂 maret ini kan fira genap 2 thn, jd kita binun masukin dia ke kelas adik2 (1-2th) atau kakak2 (2-3th), awalnya trial di kelas kakak2, tp fira ga enjoy (mustinya ga ditemenin ortu/pengasuh) n minta pulang di tengah kelas, kayaknya jam nya kurang cocok (pas jam ngantuk nya dia) hhehehe, n blm adaptasi jg, akhirnya kita trial di adik2 jg lain hari, disini dia mayan hepi, kelas adik2 ini bisa ditmenin, dan kynya jam nya emg pas buat dia n durasinya 70 menit saja, jd kita sepakat masukin ke adik2 dl ampe dia cukup bisa ditinggal emaknya di kelas ^_^ awalnya fira ikut kelas sekali seminggu dulu (setengah paket adik2), tp skrg dia dah kudaftarin masuk 2x seminggu (full paket). kelas adik2 ini satu paket nya 10 sesi (2x seminggu, jadi satu term kira2 5 minggu, satu term/paket biayanya 1,45jt. jam 10-11.10) cukup bagus jamnya buat fira yg bangun pagi suka jm 9 atau setengah 10 pagi hehehe

adiknya firaaa, katanya cowo ^_^ sejak januari ampe skrg kontrol di RSIA KMC, insylh mau lahiran disana jg, sama dr. shirley spog, skrg udah 30 minggu nih.. perut semakin besar, dan tendangan makin dahsyat heehehhehe

sekian dl cerita2nya, daku mau tidur sama fira, sblm dia bangun n ogut musti nyuapin😀

 
Leave a comment

Posted by on April 2, 2012 in pregnancy, preschool

 

preschool part 1

sbnrnya udah dari fira umur setaun, si ayah mulai nyuru2 emaknya buat sekolahin, tp si emak ini keukeuh ntr skolahnya 2 taun aja, klo anaknya udah lebih mandiri, sukur2 udah lulus TT (toilet training), ga makan bubur blenderan lg, makan sendiri (huaaa kynya masih lama inih), en yg terpenting kelar semua imunisasi, biar ga gampang ketularan virus2 di luar sana..

alesan ayah sekolahin anaknya di usia dini: katanya kesian fira ga ada temen di rumah, jd diskolahin biar ada temen2 mainnya, trus biar energinya yg besar itu tersalurkan, mudah2an yaa jadi ga suka begadang2 gt😀 –> si emak tetep belum menemukan alesan pas untuk nyekolahin anaknya di usia 1-2 thn ini haha, blm lg si emak males anter2nya iini hahaha *males keluar rumah*

suatu hari di siang bolong, watsap-an lah gw sama temen mp (multiply), yg anaknya beda 2 bln lebi tua dari fira en rumahnya mayan deket ama eike.. katanya januari ntr anaknya 2 thn en mau dimasukin paud (pendidikan anak usia dini), mulai kepo d si emak nanya2 kegiatan paud ngapain aje

katanya anaknya udah sebulanan ini ikut chaki kids club di itc permata hijau, tiap sabtu jm 10-12, sminggu skali doang buat latian sosialisasi ama anak2 lain, januari baru masukin paud di deket rumahnya, info dari dia ternyata ada jg paud di kompleks blkg rumah gw yg mayan gede paudnya (nah loh baru tau kan gw, gubrak bodohnya gww) –> bagus nih buat emak2 males anter anak ky gw, smakin deket makin bgs hoho

jadinya sabtu kmarin, ayah, gw, sama fira coba ke itc permata hijau liat kegiatan di chaki kids club di kfc lt 4 ini… survey dl ceritanya,,, kesimpulan si ayah n gw.. NO, karena smua anak <5thn campur disitu, kmarin si pas kita dateng lg nari2 ikutin instruktur, trus melipat origami.. si fira hampir dipukul anak lebih tua.. akhirnya gw usulin coba ke tumble tots di lantai dasar.. fyi, keanggotaan chaki kids club 66rb untuk setahun, dapet tas, kaos, topi.

sampe di tumble tots, kebetulan kita bs lgs coba trial, fira masuk kelas walking to two years, pas waktu masuk, dia antusias banget mau masuk kelas, sampe di dalam dia jg sibuk cobain smua permainan yg ada, trus ada permainan ambil buah, jalan lewatin balok panjang, masuk dalam terowongan pendek, en masukin buah ke suatu tempat yg udah disediain, fira rajin bgt minta buah en masukin ke tempatnya, kadang mau ikutin rentetan yg gw ceritain tadi, kadang dia ogah, lgs jalan ke paling depan en masukin buah ke tempatnya, tiap sukses masukin dia selalu tepuk tangan sendiri, hihihi, kelar permainan motorik tadi, trus berkumpul bentuk lingkaran, mengikuti gerakan instruktur (fira ogah2an), trus duduk melingkar ditanya2 pake bhs inggris ttg td pagi sarapan apa dll, nah fira dah ga mau ikutin, minta keluar ruangan, mgkn jg karena dia ga familiar sama english language, gw emang sengaja cuma pake bahasa ibu di rumah (indo saja), karena menurut gw dia aja ngomong belum beres, en kita jg hidup di indo, inggris ntr tk aja lah ajarinnya, bgitu hehe, tp ini cuma pemikiran gw saat ini yah

biaya klo mo daftar tumble tots ini, membership fee 900rb (lifetime), admin 250rb, trus bulanannya klo cuma skali smgu 350rb/bln, klo 2x smgu 450rb/bln, 3x smgu lupa eehhehe

klo menurut si ayah, YES, oke aja ni bagus jg biar fira kebiasa pake english, en kelasnya ga campur2 sgala umur

klo menurut si emak, NO, metodenya kaku, fira jg ga mesti bisa english di usia dia skrg, klo dia enjoy gpp, tp keliatannya dia ga gt tertarik, gw pribadi prefer fira cuma difasilitasi alat2 pendukung kreativitas dan kebebasan berekspresi, dan yg paling penting dia musti happy dan menikmati aktivitasnya🙂

next, si emak smpet mikir mau cobain sanggar kreativitas bona di citraland, tp agak jauh jg whheehe ga yakin ga males anternya, apalagi hamil gini tergantung ada yg supirin apa ngga,, kayanya si klo ga bimba aiueo yg lebih deket atau paud di kompleks belakang rumah (pkbm yasmi). kynya aiueo buat 3-6th, tp minimal 2th, jadi paling jg maret ntar baru bisa, tp mo tny lagi jg, klo paud blkang rumah mo survey besok d..

 

 
3 Comments

Posted by on December 11, 2011 in preschool

 

What ingredients should I avoid in home care tooth products?

Sodium Lauryl Sulfate, also known as SLS, is a foaming agent that is used in many types of toothpaste. While that bubbly feeling might make you think it’s good for your mouth, a 1983 study by the American College of Toxicology concluded that SLS actually irritates sensitive oral tissues. In some people, SLS aggravates or even causes canker sores, and irritation can occur with exposure to as little as 0.5% concentration. Once consumed, it lingers in the heart, liver and brain. It’s also toxic to aquatic life exposed to it once we rinse it down the drain. –> bs dibilang deterjen, banyak jg terdapat di produk sabun cair

Sodium Chlorite – A dose of 10-15 grams of this material can be lethal, and the material is known to be toxic to the kidneys. It’s used as a bleaching agent in the manufacture of paper, and is also found in some mouthwashes and toothpastes as a cleansing agent.

Fluoride – Fluoride is placed in toothpaste to reduce sensitivity, as well as reduce susceptibility to decay and cavities in children, or those who have diminished saliva flow. Some patients have concern about fluoride as an ingredient. Check with your dental professional to determine if a fluoride-containing toothpaste is indicated. Community water fluoridation is controversial and the scientific data is inconclusive, but fluoride that is used topically in toothpastes, mouthrinses and varnishes are generally considered as safe and effective for cavity prevention. –> biasanya untuk anak di bawah 2 tahun dianjurkan pakai yg fluoride-free (toothpaste)

Sodium Hydroxide – A powerful cleansing agent used in manufacturing processes. It’s also known as lye or caustic soda. It is a strong chemical agent that can cause pain to throat, lips and tongue and can cause abdominal pain, diarrhea and vomiting.

Trisodium Phosphate – Also known as TSP, you may be familiar with this cleansing solution used to clean your driveway. It has been removed from most household cleansers and detergents due to the damage it causes to our water systems by promoting the overgrowth of algae, but it remains an ingredient in some oral care products.

Alcohol – You might not realize it, but mouthwashes can contain up to five times the alcohol of beer. Some mouthwashes have alcohol contents exceeding 25%, which in addition to being dangerous for households with children, have other negative effects. Alcohol-containing mouthwashes dry the inside of the mouth, and a dry mouth can lead to bad breath, the very thing people use mouthwash to avoid.

Titanium Dioxide – Titanium dioxide is a chemical used to make paint white. It is also used in some toothpastes. While the FDA considers it safe for this purpose, other countries, like Canada believe it should be avoided as a potential carcinogen, particularly when inhaled. Use of this ingredient in toothpaste is cosmetic only, meaning that it simply makes the toothpaste look white. Given the sensitivity of our oral tissues, consider whether to avoid toothpastes containing this ingredient.

note: saya pribadi untuk anak biasanya saya pakai pasta gigi yg organik, biasanya produk2 itu ga pakai SLS, berlabel fluoride free, biasanya hampir semua kandungannya berisi bahan2 alami/mostly organic, cuman si fira masih ga doyan pake pasta gigi, jd skrg masih pake air putih T_T

 
Leave a comment

Posted by on December 9, 2011 in Green living, health

 

Over 40% of cancers due to lifestyle, says review

By Michelle Roberts

Health reporter, BBC News

Nearly half of cancers diagnosed in the UK each year – over 130,000 in total – are caused by avoidable life choices including smoking, drinking and eating the wrong things, a review reveals.

Tobacco is the biggest culprit, causing 23% of cases in men and 15.6% in women, says the Cancer Research UK report.

Next comes a lack of fresh fruit and vegetables in men’s diets, while for women it is being overweight.

The report is published in the British Journal of Cancer.

Its authors claim it is the most comprehensive analysis to date on the subject.

Lead author Prof Max Parkin said: “Many people believe cancer is down to fate or ‘in the genes’ and that it is the luck of the draw whether they get it.

“Looking at all the evidence, it’s clear that around 40% of all cancers are caused by things we mostly have the power to change.”

Weighty matters

“We didn’t expect to find that eating fruit and vegetables would prove to be so important in protecting men against cancer”

Prof Max Parkin

For men, the best advice appears to be: stop smoking, eat more fruit and veg and cut down on how much alcohol you drink.

For women, again, the reviews says the best advice is to stop smoking, but also watch your weight.

Prof Parkin said: “We didn’t expect to find that eating fruit and vegetables would prove to be so important in protecting men against cancer. And among women we didn’t expect being overweight to be more of a risk factor than alcohol.”

In total, 14 lifestyle and environmental factors, such as where you live and the job you do, combine to cause 134,000 cancers in the UK each year.

Former cancer patient Jackie Gledhill: “My lifestyle had really gone downhill – I did go out for walks but it wasn’t enough”

About 100,000 (34%) of the cancers are linked to smoking, diet, alcohol and excess weight.

One in 25 of cancers is linked to a person’s job, such as being exposed to chemicals or asbestos.

Some risk factors are well established, such as smoking’s link with lung cancer.

But others are less recognised.

For example, for breast cancer, nearly a 10th of the risk comes from being overweight or obese, far outweighing the impact of whether or not the woman breastfeeds or drinks alcohol.

And for oesophageal or gullet cancer, half of the risk comes from eating too little fruit and veg, while only a fifth of the risk is from alcohol, the report shows.

For stomach cancer, a fifth of the risk comes from having too much salt in the diet, data suggests.

Some cancers, like mouth and throat cancer, are caused almost entirely by lifestyle choices.

Cancer causes

But others, like gall bladder cancer, are largely unrelated to lifestyle.

The researchers base their calculations on predicted numbers of cases for 18 different types of cancer in 2010, using UK incidence figures for the 15-year period from 1993 to 2007.

By making small changes we can cut our risk of serious health problems ”

Public Health Minister Anne Milton

In men, 6.1% (9,600) of cancer cases were linked to a lack of fruit and vegetables, 4.9% (7,800) to occupation, 4.6% (7,300) to alcohol, 4.1% (6,500) to overweight and obesity and 3.5% (5,500) to excessive sun exposure and sunbeds.

In women, 6.9% (10,800) were linked to overweight and obesity, 3.7% (5,800) to infections such as HPV (which causes most cases of cervical cancer), 3.6% (5,600) to excessive sun exposure and sunbeds, 3.4% (5,300) to lack of fruit and vegetables and 3.3% (5,100) to alcohol.

Dr Rachel Thompson, of the World Cancer Research Fund, said the report added to the “now overwhelmingly strong evidence that our cancer risk is affected by our lifestyles”.

Dr Harpal Kumar, chief executive of Cancer Research UK, said leading a healthy lifestyle did not guarantee a person would not get cancer but the study showed “we can significantly stack the odds in our favour”.

“If there are things we can do to reduce our risk of cancer we should do as much as we possibly can,” he said.

Glyn Berwick, of Penny Brohn Cancer Care, which specialises in offering nutrition and exercise advice, agreed.

“We know from years of experience the positive impact that changing lifetsyles can have.”

The president of the Royal College of Physicians, Sir Richard Thompson, said the findings were a wake-up call to the government to take stronger action on public health.

“The rising incidence of preventable cancers shows that the ‘carrot’ approach of voluntary agreements with industry is not enough to prompt healthy behaviours, and needs to be replaced by the ‘stick’ approach of legislative solutions,” he said

The government said it was intending to begin a consultation on plain packaging by the end of this year.

Diane Abbott, Shadow Public Health Minister, said: “The government is failing on all the main public health issues.

“And the message from Labour, the Tory-led Public Health Committee, campaigners like Jamie Oliver and even some the government’s own policy panels is clear: the government’s approach to tackling lifestyle-related health problems is completely inadequate.”

Public Health Minister Anne Milton said: “We all know that around 23,000 cases of lung cancer could be stopped each year in England if people didn’t smoke.

“By making small changes we can cut our risk of serious health problems – give up smoking, watch what you drink, get more exercise and keep an eye on your weight.”

Graphic showing causes of cancer
 
Leave a comment

Posted by on December 9, 2011 in Green living, health, Vegetarian

 

3rd preg: 100% *alhamdulillah*

visit 9 (dr. harjono, OMC, rabu 30 nov 11)

HPHT/LMP: 4-9-2011 = 12w3d

EDD: 10-6-2012

SAC: 70,7 mm –> sesuai apa lebih dari 100% *lupa n ga tercatat di foto nih)

CRL: 59,4 mm (12w3d) –> exactly 100%

HPHT vs actual = 10w3d

EDD: 10-6-2012

foto:

mulai umur sgini udha bisa usg lewat perut en perhitungan CRL diukur dari kepala sampe pantat janin aja karena kakinya kan melipat ke atas.

sbnrnya gw jadwal kontrolnya jumat atau sabtu lalu, tp karena si ayah belum balik dari luar kota jadinya menunggu ayah pulang kemarin baru kontrol hari ini (rabu)

ternyata setelah seminggu lebih tanpa treatment, adiknya fira ini udah bisa survive! plasenta udah terbentuk jd udah bisa produksi hormon dari plasenta en nyerap makanan dari plasenta ini jg.. alhamdulillah hari ini semuanya 100% *horeee senang sekali* gw jadinya kontrol lagi 2 mingguan, klo ok baru bulanan, rencananya sekali lagi ke dokter harjono baru pindah ke rsia.

obrolan2 santai d, ky jenis kelamin mgkn mulai kelihatan kunjungan berikut kira2 umur 14w *penasaran adiknya fira co apa ce ya, intinya yg penting sehat si🙂 * ditanya dokter udah berapa suntikan ya anak yg skrg,, hehe kynya 7 d, lupa berapa dobel ama single dose nya hehe, pokoknya tiap dtg hampir selalu sntik :p moga2 bisa lahir normal en gede di luar perut, jgn gede2 bgt dalam perut nya hihihii😀

thanks a lot dok, sudah membantu lagi di kehamilan ini, you really are my great doctor!!!

cuman bayar konsul 250rb plus admin 25k, hehe dikorting terus nih :p

 
Leave a comment

Posted by on December 6, 2011 in pregnancy

 

3rd preg: 10w5d (horraayy no treatment todayy)

visit 8 (dr. harjono, OMC, jumat 18 nov 11)

HPHT/LMP: 4-9-2011 = 10w5d

EDD: 10-6-2012

SAC: 57,4 mm (11w2d) –> lebih dariii 100%

CRL: 33,8 mm (10w2d) –> sharusnya 38,4 mm –> 88,02%

HPHT vs actual = 10w6d

EDD: 9-6-2012

foto:

si baby udah gerak2 keliatan tangan2 kaki2 ^_^

mnurut dokter kali ini ukuran janin udah cuma beda tipis ama seharusnya en kata dia gpp, coba ga suntik en berenti pake crinone

observasi seminggu lagi, kalau ok, langsung kontrol 2 mggu an

cuma bayar kontrol aja 250k plus admin 25k

*HAPPY*

 
4 Comments

Posted by on November 22, 2011 in pregnancy