RSS

Tag Archives: baby

safer baby skin care

BEST CHOICES: SafeMama’s Top Picks

The following brands are, according to the latest ingredient information, 100% chemical free. They also rate well in the EWG Skin Deep Cosmetics database and are responsible companies. These are listed in alphabetical order for each rating group and not in a preferential manner. [Key: Brand Name, (Skin Deep rating range for baby items only, if available – Skin Deep ratings start at 0 being the best and goes up to 10 being the most hazardous)]

BETTER CHOICES

These are also really GREAT Choices: All baby care items are free of Parabens, Phthalates, PEG’s, Propylene Glycol, Phenoxyethanol,Cocamidopropyl Betaine, Sodium Benzoate, Dimethicone, SLS and a bevy of other chemicals I won’t bother listing. Brands exhibit a very respectable ingredients list. (Note: In some brands cases they carry several products that are chemical free however have one or two items that were not.) I personally use many items from brands in this section.

GOOD CHOICES

Brands are Paraben, Phthalate, Propylene Glycol, PEG, Propylene Glycol Free though had one or more products containing cocamidopropyl betaine, sodium benzoate, dimethicone, and/or phenoxyethanol. Some of these brands had traces of just one questionable ingredient and others had several, or contained more chemically processed ingredients than we were comfortable with. These are still far better choices than most mainstream baby products and would recommend them. You will need to investigate the products yourself and make a judgment call. 

Gluten Free Brands

These brands are gluten free according to their informational materials, for those needing to avoid gluten in their skin care. (Not comprehensive)

  • 100% Pure Kids
  • California Baby
  • Episencial
  • Nature’s Paradise Organics
  • TruKid Skin Care

Basic Skin Care Tips:

Read labels carefully. Beware of the basics -paraben, fragrance, PEG’s, and propylene glycol. Use our list as a guide.

Shopping at a “natural” store doesn’t mean everything is paraben and phthalate free. Read labels, know how to decipher the ingredients and don’t be fooled by the word “natural” or “organic” on the label. These words are not regulated the way food is… just because it says natural/organic doesn’t always mean it is.

Be wary of the term “fragrance”. Synthetic fragrances are a phthalate culprit so if you can, try to use products with organic or natural essential oils only if you are unsure. Unscented products can also contain phthalates by using a fragrance masking agent.

Use less products. This seems like a no-brainer but many people use way more than they need. Babies are born with the most perfect skin (usually) and it will never again be as perfect as it is when they’re babies.  Their sin is also sensitive and susceptible.  They don’t need to be slathered in lotions and powders. A little warm water and a washcloth is all they really need. When kids get older and grimier (like mine) a little soap and warm water does the trick and you can spot treat any dry skin problems or rashes.

Make Your Own: Some Castille Soap and water goes a long way!

Note: We support all the brands listed above regardless of what rating they have received.  We also realize everyone has their own standard of “greenness” and feel that there is a product to suit the needs of every child.  Experiment and mix and match until you find which brands work best for you, your family and your budget.  If there is a brand you think is missing from this list, please contact us and let us know and we would be happy to review it for inclusion.

====

gw udah lama nyoba2in berbagai skin care yg dijual di spm2 sini sgala merk, dan gw cobain daftarin produk2 tsb ke sini, daaan ga ada satu pun yg aman (dalam range low hazard 0-2), bingung kannnn? gmn cara para produsen babies skin care itu ga aware sama bahan2 kimia yg mereka masukin ke produk2 mereka?

akhirnya gw pribadi setuju sama pernyataan di atas, kulit bayi udah sempurna, ga perlu losion/bedak2 gt, jd bagi gw pribadi lebih concern ke baby wash en balm, gw pake produknya earth mama angel baby, beli di OLS. gw pake si balm ini dari mulai diape rash sampe gigitan serangga en merah2 dikulitnya fira, en sangat memuaskannn, ruam ilang, bau enak gt (bukan karena tambahan parfum, tapi wangi nya dari herbal), en worry free hahaha (hazard 0/ zero toxin).

 
1 Comment

Posted by on January 5, 2011 in Green living

 

Tags: ,

ternyata oh ternyata,,,,kosmetik

nah, baru2 ini gw lg mereview beberapa merk skin care buat baby, trus kepikiran aman ga ya produk2 itu buat baby, nah pas lg browsing2 ketemu bahasan ini di forum TUM, naah byk ternyata yg komen klo produk J&J itu paling ga aman (more hazardous) padahal itu merk ngetop bener kan,,, gw pribadi wkt kecil jg dipakein itu si en skrg jg ga knp2, tp klo tau ada produk yg lebih baik buat anak kenapa ga kasi yg lebih baik jg ya? nah coba deh masuk ke situs cosmetic database dan cari review produk yg anda ingin tau (kebanyakan merk asli indo ga ada sih.. tp mgkn bisa dicari dari ingredients nya…)

link picture

——-

mamipiwa yg lagi naksir liquid talc chicco sama pengen beli vaseline baby buat ruam popok….

 
Leave a comment

Posted by on December 17, 2010 in Green living

 

Tags: ,

sembilan bulan

tanggal 6 des kemarin, fira udah 9 bulan, waktunya imunisasi campak hehehe pesan layanan masyarakat di tv jaman dulu kwkwkwkkw,,, btw umur 9 bulan ini diawali sama kemampuan fira udah bisa berdiri sendiri dalam waktu yg cukup lama, bisa membungkuk trus berdiri lagi en berulang2 sambil bawa2 mainan 😀

dia jg udah bs disuru “da-daaah” en tunjuk2 sana sini 😀 klo gw umpetin mainannya jg dia tau dimana gw sembunyiin, dia jg apal tempat mainannya biasa disimpan (misal: ‘fira, paman harimau mana yaa?’ trus dia lgs nengok ke toy box tempat mainan itu disimpen, trus klo dinyanyiin jingle dancow nutrigold dia lgs liat laptop haha soalnya biasa diputer di laptop gt ada permainan2 yg dia suka jg nih bukan promo dancow loh soalnya cd nya jg dapet dari majalah wkkwkw), klo makanan nya diambil lgs marah, udah bisa ekspresiin maunya dia ky mo diajak jalan2 lgs tunjuk2 pintu en tnjuk2 kunci garasi en garasi, mksdnya ‘ayo bawa saya keluar’ wkkwkw klo diajak jalan2 pk stroller di komplek belakang rumah udah bisa bersuara2 klo liat kucing hahahhaha, udah mulai bawel jg, padahal biasanya ga terlalu byk bicara tp aktif gerak kesana kemari 😀

coba kita lhat perkembangan bayi usia 9 bulan minggu kedua skrg ini… (source: babycenter)

By this week, your baby will start to remember more specific information, such as where her toys are in your home. She’ll also be able to imitate actions she’s seen as long as a week before.

These skills indicate that she has recall memory — the ability to remember some details of a specific experience for a short time — though she still doesn’t remember most of her experiences. Long-lasting conscious memory of specific events won’t develop until your child is 2 or 3 years old, when real language emerges.

 
2 Comments

Posted by on December 14, 2010 in Our Days

 

Tags:

Snacking

nah si fira ini ya skarang itu makannya tambah ga jelas, klo dikasi porsi gede biasanya ga dihabisin, tp bentar2 ky mo makan gt (ky emaknya hueheuheu), jd belakangan emg kukasi porsi kecil2 makannya tapi sehari bisa ampe 5 kali makan 😀

Babies have a tiny stomach and tend to be happier consuming small amounts of food throughout the day rather than three square meals. You can build snack time into your baby’s daily routine so it doesn’t conflict with feedings. (Side benefit: Making snack time part of the program may even help prevent overeating and later obesity, experts say.) A good schedule is two snacks a day, one between breakfast and lunch and the other between lunch and dinner. Some parents also serve a bedtime snack.

Finger foods, which are likely already a part of your baby’s diet, make a perfect snack. If your baby hasn’t started eating finger foods yet, he’s ready as soon as he can use his thumb and fingers to pick up morsels. Introduce new flavors and textures such as small pieces of ripe, peeled fruit (avoid citrus fruits, which are more likely to cause skin irritation and possibly allergic reactions), soft cooked vegetables, low-sugar O-shaped cereal, small pieces of chicken or tofu, diced cheese, or well-cooked spiral pasta. Essentially any food that your baby eats at mealtime (including leftovers) doubles as a great snack. Choose healthy, age-appropriate alternatives to junk food and high-calorie packaged goods.

Even when it’s just a snack, feed your baby in a highchair or securely on your lap — especially if the snack includes finger foods — to prevent choking. When introducing new foods, wait at least three days between each one so you can identify any allergic reactions your baby might have.

(artikel dari babycenter.com)

 

 
Leave a comment

Posted by on November 21, 2010 in Meal time

 

Tags: ,

delapan bulan yang menyenangkan dan tak terasa

wuaaahhhh fira udah 8bulan 13 hari loh hari ini

ngurus baby itu rasanya waktu berjalan sangatttt cepattt

sekarang fira udah mulai suka berdiri, berdiri sendiri beberapa saat trus jatuh lagi deeh ehhehehe

perasaan baru kemarin gendong2 fira baru lahir, tau2 skrg udah pinter ngajak jalan2 di depan rumah

hmm kuinget2 lagi nih ya…

umur 0-2 bulan: lahir 3.15kg/48cm, aktifitasnya semalem suntuk begadang ga bobo sama sekali, disusuin sambil dipangku terus… gendong.. ganti popok berjuta kali (lebay mode on), klo ditaro bangun, sampe emaknya mo mandi ama makan aja musti sedia asi perah (asip), oiya fira sering bgt muntahhhh dikit2 muntah, muntah, muntah lagi sampe lantai… kata dokter gpp mgkn kekenyangan (secara anakku ini bisa setengah jam atau sjam skali nyusu)

umur 3 bulan: bisa tengkurep sndiri horeeeee, tp blm bisa balik sendiri, mulai suka masukin segala macem ke dalam mulut en menggigit2

umur 4 bulan: tetep blm mau balik dari tengkurep! klo di bouncer maunya maju terus2 (a.k.a duduk)

umur 5 bulan: bisa duduk sendiri tanpa disangga untuk bbrp saat en bisa guling2an

umur 6 bulan: 8.1 kg/66cm. horeee lulus asi eksklusif!!!! mulai makan buah2an, trus karbo (6,5 bln), mggu 1-2 masih 1-2x makan sehari, menjelang 7 bln udah 3x makan, trus udah bisa duduk lama, en lagi suka klo diberdiriin

umur 7 bln: makan 3x sehari (buah, karbo, sayur, mostly puree), udha bisa merangkak, sempet sekali jatuh perdana dari tempat tidur (hikzzz, abis itu tempat tidur langsung direndahin), juga suka berdiri2 sambil pegangan, tp kadang dia lepas jg kedua tangannya trus jatuh2 lagi dehh

umur 8 bln: makan 3x sehari plus cemilan buah (udah makan protein nabati en akan gw kenalin protein hewani dalam waktu dekat), ud lebih pinter mengisyaratkan maunya dia 🙂 bisa berdiri sendiri sesaat hehehehe

pas udah 6 bln gw jadi suka baca resep2 makanan bayi en bereksperimen sendiri, hihiihihihi, awalnya fira cuma suka buah2an segar dan manis, tp setelah 8 bln mulai kukasi kaldu ke bubur beras nya dia jg suka makan bubur berasnya,, hehe, klo karbo fira suka oatmeal en kentang, klo buah hampir semua doyan, klo sayur biasa aja dia ga terlalu doyan bgt hehe

*happy cooking*

 
Leave a comment

Posted by on November 19, 2010 in Our Days

 

Tags: ,